Küresel İklim Değişikliği ve Otomobil

Aşağıda yazacaklarımı çeşitli kaynaklardan yaklaşık 1 yıl önce derlemiştim.Bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.İçerisinde bulunduğumuz durumun tablosu.

* Otomobil 21. yy üretim ve tüketim modellerinin başta gelen örneğidir.Otomobil dünya petrol üretiminin üçte birini tüketmektedir !

* Ortalama bir Alman arabasının üretim süresince yarattığı kirliliğin kullanım süresince yarattığına denk olduğu ortaya çıktı.Ayrıca kullanılmayan arabaların yokedilmesi de hava, su ve toprağı o denli kirletiyor.

* Nijerya'daki Ogangi ve Amazon'lardaki Huaoroni kabileleri gibi yerli halklar yok ediliyor.Çünkü kültürleri ve yaşam alanları, çağdaş yaşamın topraklarındaki petrole olan açlığı durduramamakta.

* 1994 yılında ilgi çeken raporda, Kraliyet Çevre Komisyonu " taşımacılığın önlenemez büyümesi " İngiltere'yi tehdit eden en önemli çevre sorunudur diye açıklamıştı.Komisyon ülkenin otomobile dayalı taşımacılık sisteminin sürdürülebilir olmadığı duyurusunu yapmıştı.

* Sıcak ve rüzgarsız geçen günlerden sonra Çevre Bakanlığı Paris'lilerden arabalarını sadece acil durumlarda kullanmalarını istemişti.Çevreciler daha dolaysız taktikler kullandılar.Pis havaya karşı yüz maskeleri takıp, bisikletlerini havaya kaldırarak ana bulvarlara girdiler ve trafiği zorla durdurdular.

* Gürültü kirliliği Roma'da 80 - 90 desibele çıkıyor.Bu rakam elektrik süpürgesinin çalışırken çıkardığı sese eşit.Daha üstü ise kulak zarının zarar görme potansiyeli.

* Aslında otomobil dünyada ki yoksullar ve varsıllar arasındaki uçurumun en açık göstergesi haline gelmiş.Dünya'daki 500 milyon otomobilin % 80 i insanların % 20 sine ait.ABD'de her 2 kişiye, Nijerya'da her 151, Hindistan'da ise her 367 kişiye bir otomobil düşmekte.

* 1950 li yıllardan bu yana dünya nüfusu yaklaşık 2, otomobil nüfusu ise 11 kat artış gösterdi.

* Karikatürist Tom Tales bir çiziminde bu olay ile dalga geçiyor.Karikatürün ilk karesinde, dört kişi sera gazı etkisinin küresel bir faciaya yol açacağı ve karbondioksit salınımının indirilmesi konusunda fikir birliğine varıyorlar.Ama bir tanesi " en büyük sorun otomobil " deyince diğerleri dut yemiş bülbül gibi susuyorlar.Sonunda dört kişi küresel ısınmaya bir çözüm buluyorlar.Güney Amerika'lılar yağmur ormanlarını yakmaktan vazgeçmeliler.Bir tanesi rahatlamış bir edayla " tabi " diyor." Güney Amerika'lılar ".

* Harvard Üniversite'sinin 1995 yılında yayımladığı bir araştırmaya göre, her yıl 30000 Amerikalı otomobil egzoz gazlarının neden olduğu solunum rahatsızlıklarından ölüyor.

* Kurşunun çok zehirli olduğu ve küçük çocukların zihinsel gelişimini engellediği biliniyor fakat Asya'da en çok kurşunlu benzin satılıyor.

*1963 yılında toplumsal eleştirmen Lewis Mumford, arabaların kentlere kısıtsız sokulmasının kentlerin sonu demek olacağını söylemişti.

* Her 3 kişiye 2 otomobilin düştüğü İtalya Avrupa'nın en çok otomobille dolup taşan ülkesi.Roma'da trafik saatte ancak 7 km hızla yürütmekte.trafiği yöneten beyaz eldivenli " vigili urbani " lerin en sıkışık kavşaklarda bayıldıkları görülüyor.

* Yeni zengin olanların araba almasının bir nedeni psikolojiktir.Otomobil sahibi olmak birinin belirli bir statüye ulaştığının adeta tescil edilmesi oluyor.

* Cip gibi bazı Amerikan arabaları birçok üçüncü dünya vatandaşının evinden geniş !

* Kamuoyu yoklaması yapanlar gelişmiş ülkelerdekilere hangi çağdaş buluş olmadan yaşamayacaklarını sordular.Otomobil, telefon ve elektrik ampülünü geride bırakarak ilk sıraya oturdu.Siyasiler zaten bu gerçeği tahmin ediyorlardı.Amerikan siyasetinde otomobilin dokunulmazlığı vardır.

* Dünyamızdaki 700 milyon otomobil toplam sera gazı emisyonlarının % 25'nden sorumludur.%25 elektrik santralleri ve yine % 25 ormansızlaşma, otomobil ile başa baş yarışan sorumlulardır.

* Bunun çevresel yan etkileri ile baş edip edemeyeceğimizi ve yaşamımıza devam edip ettiremeyeceğimizi henüz bilmiyoruz.Ufuktaki tehdit edici bulutları ancak pervasızlar görmezlikten gelebilir.Kuraklık ve taşkınlıklar gaga ölçüleri yanlış olan ispinozları yok etti.Eğer küresel ısınma artmaya devam ederse insanlarda bol bol kuraklık ve taşkınlık ile karşı karşıya kalacaklar.Ama bu sadece bir rastlantı, bir kozmik şaka olsa gerek !

Teşekkürler : Mark Hertsgaard, Worldwatch Institue, Lester Brown, TEMA Vakfı Yayınları.

1 yorum:

  1. vişnesu dedi ki...
  2. Arabasız, bol bisikletli günler...

    http://www.prensesemektuplar.com/2009/06/vancouver-kritik-kitle-bisiklet-turu.html

Yorum Gönder