Madencilik;
- Dünya'daki enerjinin % 10'unu tüketen
- Dünya'da el değmemiş ormanların % 40'ını tehdit eden
- Her gün ortalama 40 madencinin ölümüne sebebiyet veren
- Gayri Safi Hasılanın % 1'i kadar ekonomik değer yaratan
- Maden işleme esnasında 19 milyon ton ( dünya toplam emisyon hacminin % 13 'ü ) sülfür dioksit karıştıran
- Hava, su, biyolojik çeşitlilik gibi asli doğal kaynaklarımız önemli ölçüde tahrip eden ve insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden bir sektördür.
Sektörün işlediği belli başlı madenler; sülfür, çinko, altın, kurşun, alüminyum ve bakır.Çıkarılan madenlerin çoğu sanayi sektörüne hammadde oluşturur.Bu nedenle madenciliğin uygar toplumun gelişimine önemli katkılar getirdiği de yadsınamaz bir gerçektir.Bulunduğumuz ortamda etrafımıza kısaca bir göz atacak olursak, ne demek istediği kolayca görülür.Bir anlamda vazgeçilmezdir.Ancak madencilik sektörünün çevreye etkileri bu yazının konusu olmadığı gibi, yukarıda bahsedilen sorunlar için de geri dönüşümlü kullanma, farklı materyaller ile ikame etme gibi çözümler de yavaş yavaş uygulamaya girmiş durumdadır.Fakat bu materyaller arasında bir tanesi var ki, hem sanayi de kullanım alanı olarak çok kısıtlı bir yer tutmakta, hem de çıkarılması işlenmesi esnasında doğaya en çok zararı o vermekte.Gelin beraber inceleyelim.Fayda maliyet analizi yapıldığında insanı dehşete düşürüyor.Evet, ne yazık ki özellikle hanımları ilgilendiren, ziynet eşyası olarak kullanılan altın madeninden bahsediyoruz.Kısaca göz atacak olursak altın;
- Yılda 2500 ton üretilmektedir.
- Altın bir alyans için ortaya çıkan atık miktarı 3 tondur.Bu atıkların çoğu siyanür ve kimyasal maddeler içerir.
- Siyanürle işleme yöntemi 1800'lerde Amerika'lı kimyagerler tarafından bulunmuş ve o tarihten bu yana aynı yöntem kullanılmıştır.
- Siyanür hiç bir zaman doğadan tam olarak temizlenemez.
- İçinde % 2 lik bir siyanür solüsyonu bulunan bir tatlı kaşığı su insanı rahatlıkla öldürebilir.
- 1983 - 1999 yılları arasında siyanür kullanımı 3 e katlandı ve bunların % 90 altın madenciliği kaynaklı.
- ABD'de maden atıkları yüzünden bu güne kadar yaklaşık 26000 km nehir ve akarsu kirlenmiştir.
- 2000 yılında Romanya'nın Baia Mare madeninden 20000 ton siyanür Tizsa nehrine ve oradan Tuna nehrine kaza ile döküldü.Sonuç 1240 ton balık ölmüş, 2,5 milyon insanın kullandığı su kaynağı kullanılamaz hale gelmişti.Bu olay Alman ve Çek parlamentosunun siyanürle altın aramayı yasaklaması ile sonuçlandı.
- Dünya'da yer altında bulunduğu tahmin edilen 3 katı altın, kasalarda ve yatırımcıların çekmecelerinde bulunuyor.
- Bu miktar 17 yıl talebi karşılamaya yetecektir.Üstelik çıkarılan altının % 80 i ziynet eşyası olarak kullanılırken.
sonuç olarak bana, " bizde birşeyler yapmak istiyoruz ! ne önerirsiniz ? " diyen hanım dostlarıma; endüstriyel katkısı çok sınırlı ve çoğunluğu süs eşyası olarak kullanılan bu madeni yavaş yavaş ebedi istirahatgahında bırakıp, kendimizi daha masum şeylerle süslemeyi öneriyorum.
Saygıdeğer Toprak Dedemin ellerinden öper, http://www.hayrettinkaraca.com/ a teşekkürler ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder