SON


Uyanıp kahvaltımı ettikten sonra Uluslararası Doğa Koruma birliği (IUCN) 'nin biyolojik çeşitlilik ile ilgili bir raporuna rastladım.Daha sonra NTV yeşil ekranın bölümlerinden bir kaçını izledim ve çeşitli yerlerden aşağıdaki sonuçları çıkardım.Ardından şöyle bir nefeste hepsini okudum ve bir daha okumamaya karar verdim.Genel olarak raporda verilen bilgiler şu şekilde.Verilen tekil türe indirgenmiş örnekler ise görünenin çok küçük bir kısmı.Rapor şunları söylüyor,


Soyu tükenmekte olan canlıların derlendiği en kapsamlı araştırma olan biyoçeşitlilik araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre tehdit altındaki türlerin sayısı 17.000'i geçti.2009 raporuna göre Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesinde Bulunan 47,677 türün 17,291'i tükenmenin eşiğinde.


Daha da endie verici olan bilinen tüm memeli hayvanların %21'inin, amfibilerin %30'unun, bitkilerin ise %70'inin soyu tükenmekte olan canlılar listesinde olması.


IUCN direktörü Jane Smart bu verilerle 2010 yılı canlı türü koruma düzeylerine ulaşma hedefinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.Raporda özellikle bu yıl amfibilerin çok ciddi tehlike ile karşı karşıya olduğu, 39 türün yeryüzünden tamamen silindiği, 484'ününde çok kritik tükenme tehditi altında olduğu bildirildi.



Dünya Üzerinde:



  • Karayip Denizi açıklarında yaşan son 300 Anegada İguanası.Sebep egzotik hayvan kolaksiyoncuları için avlanması

  • Okyanuslarda yaşayan son 50 gri balina.Sebep japon mutfağının vazgeçilmezi olması

  • Yeni Zelanda'da yaşayan son 125 Gece Papağanı.Sebep uçamayan Gece Papağan'larının tüylerinden kürk yapılması

  • Türkülere konu olan son 11 Telli Turna Muş'un Bulanık ovasında yaşam mücadelesi veriyor.Sebep avlanma ve yaşam alanlarının yok edilmesi.

  • Kenya ve Etiyopya'da yaşayan son 1500 Grevy Zebrası.Sebep derisi ve eti için avlanmaları.

  • Mercanların %25'i yok oldu.Sebep iskeletlerinden süs eşyası yapılması ve küresel ısınma

  • Urfa çevresinde yaşayan Dev Kertenkele Çöl Varan'ının nesli tükendi sayılır.Sebep yaşam alanlarının yok edilmesi ve küresel ısınma.

  • Hindistan'da yaşayan son 150 Pigme Yaban Domuzu.Sebep orman tahribatı nedeniyle besin zinciri ve yaşam alanlarının yok oluşu.

Peki niçin bunlar oluyor ? Sebep tabi ki, insanoğlu değil.Kimisi üzerimizde çok şık duruyor, kimisi çok lezzetli, kimisi kişisel zevklerimize hitap ediyor ve koleksiyonumuzun vazgeçilmez parçası.Tabi ya suçlu niçin biz oluyoruz ki.Kahrolası kusursuz canlılar !


Kaynak : NTV - Yeşil Ekran
Derleyen : Oğuz TUTAL

2 yorum:

  1. vişnesu dedi ki...
  2. Bende şu haberi defalarca okumak istedim: http://evrimcaliskanlari.org/blog/2009/08/karakulak-goruntulendi/

    Ama şu haberi bir daha görmek bile istemedim: http://www.ntvmsnbc.com/id/25000717/

  3. Oğuz Tutal dedi ki...
  4. Karakulağa sevgilerimi iletiyorum, vaşak avcılarına ise iletecek pek makul bir şeyim mevcut değil.zihinsel evrim + devrimlerin başlaması ve en kısa sürede tamamlanması dileğiyle sevgiler + saygılar :)

Yorum Gönder